2013. június 18., kedd

Szaporodása I.

A nőstény tengerimalac már 4-5 hetes korában ivaréretté válhat, ezértnégyhetes kora után hím közelében nem maradhat, mert a korai vemhesség veszélyes és kockázatos a számára.

Szerelem, szerelem ...  Ha elérte az 5-6 hónapos kort, szaporodásra alkalmas. 8-10 hónapos koráig van időnk fedeztetni, ha azonban egyéves koráig nem fialt, szaporítása később már nem ajánlatos. A két szeméremcsont között porcszerű, rostos képződmény keletkezik, fokozatosan egyesítve a csontokat, korlátozva a csípő tágulását. Egyéves kora után a legtöbb nőstény képtelen kicsinyét / kicsinyeit megelleni, sebészi beavatkozásra szorul, vagy elpusztul.
  A császármetszés vagy ivartalanítás tengerimalacnál veszélyes. Ha egyéves koráig nem fialt, vagyis legkésőbb tízhónapos koráig nem vemhesült, ne kockáztassuk az életét! Biztonságban lesz, ha nem jut hím a közelébe.

  Az egészséges utódok érdekében szelektív szaporítást alkalmazunk, nem párosítunk közeli rokonokat - a szoros beltenyésztés folytán az ivadék elsatnyul. A távolabbi rokonok párosítását (vonaltenyésztést) csak úgy végezzük, ha megfelelő szaktudással rendelkezünk, vagy tenyésztő tanácsait követjük. Dalmatát dalmatával, márványost márványossal sosem párosítunk!
  Nem ismered a tengerimalacod nemét?

A hím nemi szervének formája az i betűhöz hasonló, ahol az i-n levő pont a hímvessző.
Hím tengerimalac nemi szerve

A nőstényé Y alakú.
Nőstény tengerimalac nemi szerve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése