2013. június 18., kedd

Szaporodás IV.

 A tengerimalacok nyitott szemmel jönnek világra, testüket szőr fedi, s már a szülést követő első órákban járkálni tudnak. Foguk végleges, így a szopás mellett szilárd táplálékok fogyasztására is alkalmas. Anyjuknak két emlője van. Mivel részlegesen önállóak, a kölykök felváltva szopnak, az anyatejért nem veszekednek, de nagyon nagy szükségük van rá.
  A szoptató nősténynek nagyon jó minőségű szénát, folyadékban gazdag zöldfélét, lédús gyümölcsöt, jó minőségű tengerimalactápot vagy magkeveréket, elegendő vizet adunk.
Mama és kölykei  A kölyköknek négyhetes korukig szükségük van anyjuk közelségére, akkor is, ha szépen fejlődnek és jól esznek. Ebben az időszakban anyjuk felkészíti őket az önálló életre.

  Három és fél-, négyhetes korukban a kölyköket nemek szerint szétválasztjuk, mert a nőstények általában 35 naposan, a hímek pedig általában 60 naposan ivarérettekké válnak.

  Szomorú tapasztalat, hogy igen sok állatkereskedésben a nőstény és hím tengerimalacokat nem tartják külön. Így gyakran előfordul, hogy a nőstény vemhes lesz, mielőtt még rendesen kifejlődne. Ilyen körülmények között legtöbbször testvére vagy apja, közeli rokona által vemhesül, s ha szerencsés esetben problémamentes is a fialás, a beltenyésztés miatt a leendő gazdinak később fogproblémával, daganatos és/vagy egyéb betegségekkel kell szembesülnie / megküzdenie, s e felelőtlen szaporítás miatt nemegyszer időelőtt elveszítí kedvencét. Egy felelősségteljes kereskedő a hím és nőstény tengerimalacokat külön tartja, hogy ezek a nemkívánt vemhességek megelőzésre kerüljenek!

  Egy nőstény és egy hím tartása olyan döntés, mely hosszú évekre felelőssé tesz. Ha a nőstény kedvenc (nem tenyészteni szeretnénk), nem érdemes kockáztatni az életét. A vemhesség egy plussz rizikófaktor. Tracy Iverson, az ACBA (American Cavy Breeders Association) elnökének szavait idézve: „... vemhesíteni annyi, mint 20 % kockázatot vállalni, hogy a nőstény - a vemhesség/fialás alatt, vagy közvetlenül utána - elpusztul ...”

  A gyakori fialás a nőstény számára egészségtelen. A kölykök elválasztása után a nőstényt pihentetnünk kell - a hímtől külön kell tartanunk -, hogy háromnál több fialása ne legyen egy évben. Gondoskodnunk kell az utódok elhelyezéséről is.
   Az első fedeztetésre a nőstény 5-8 hónapos korban a legalkalmasabb, a pontos időt fejlettsége és mérete alapján döntsük el. A második, és gyakran a harmadik fedeztetéssel sem ajánlatos sokat várni. Mindig az adott nőstény állapotát, életkorát, s a korábbi alomszámot (a kölykök számát) figyelembe véve kell eldöntenünk, mikor, mennyi ideig pihentessük, vagy mikor vonjuk ki a tenyésztésből. Ha két fialás között nagyon hosszú ideig pihentetjük, hajlamos arra, hogy elhízzon, ugyanakkor az idő múlásával medencecsontja lassan merevebbé válhat, s a fialásnál komplikációk léphetnek fel. A tengerimalac viszonylag nagy kölyköket hoz a világra - úgy is fogalmazhatnánk, hogy a természet gondoskodott arról, hogy a kicsik több ideig lehessenek a biztonságos anyaméhben -, ezért nagyon fontos, hogy a nőstény jó kondícióban (!) legyen, ne legyen elhízott, és ellésnél a szülőcsatornája (a medencecsontja) megfelelően kitáguljon.

   Egy tengerimalac átlagosan 5-7 évet él.
  A nőstény 3 éves koráig, a hím pedig 4 éves koráig ajánlott a szaporításra.
Sziasztok! Köszöntünk benneteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése