2013. június 18., kedd

Időszakos gondozások II.


Hosszúszőrű  Szőrét akár naponta fésülhetjük, vagy legalább hetente egy-két alkalommal. Hosszú szőrű Rövidszőrűtengerimalacoknál - a Sheltie, Koronás, Perui és Angóra fajtáknál - e műveletet türelmesen, gyengéden végezzük. A rex-szőrminőségű fajták bundáját ne keféljük, fesüljük, ezek szőrét kézzel lazítsuk, formázzuk, hogy a dús, bodros ill. hullámos szőr ruganyos maradjon, fürtökbe álljon.

  Mérjük meg testsúlyát! Az egészséges tengerimalacokét hetente egyszer (vagy legalább kéthetente egyszer), a beteg kisállatokét pedig naponta.
Ha egy felnőtt tengerimalac egy hét alatt 50 grammot veszít testsúlyából, tartsuk őt megfigyelés alatt - az étvágyát, állapotát, viselkedését, vizeletét, székletét stb.Téged is mérlegre raknak?Aggodalomra (!) ad okot a 80 gramm körüli testsúlycsökkenés, ez már lehet betegség jele, fogprobléma, valamilyen stresszfaktor, hirtelen változás az étrendjében, környezetében, vagy egyéb okok. 100 gramm, vagy ennél nagyobb súlyveszteség már nagymértékű, orvosi kivizsgálást igényel, ne habozzunk, a tengerimalacot azonnal vigyük orvoshoz! 

  Időnként fogazatát is vizsgáljuk meg. Ha egyik-másik metszőfogából - az elől elhelyezkedő fogak egyikéből - egy darab letörik, viszonylag hamar visszanő. Ebben az időszakban a kérdéses fog növekedését naponta ellenőrizzük, míg eredeti formáját el nem éri. Ha emiatt táplálkozni nem tud, kedvetlen, levert, forduljunk orvoshoz. Kivételes esetekben tengerimalacnál fogtúlnövés jelentkezhet. Ilyenkor minél hamarabb orvoshoz kell vinnünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése