2013. június 18., kedd

Hogyan játszik?

Egy megszelídült tengerimalac nagyon barátságossá válik, és szívesen sétál ketrecén kívül is. Hagysz engem is?Erre megfelelő a konyha, fürdőszoba vagy olyan helyek, melyeknek padlózatát könnyű tisztítani. Ha társa van, a felfedező utak még érdekesebbé válnak számára. Szaladgálnak, kergetőznek, örömmel fogadják, ha újságokból, kartondobozokból készített labirintusokba bújhatnak. Vastag műanyagcsöveket, farönkből készült, vagy vastagabb faágakból összeállított minialagutat, fűből font búvókat, Hahó! Itt vagyok!egyéb búvóalkalmatosságokat is letehetünk, ha ezekben kényelmesen elférnek. Igen alkalmas a padlószőnyeg feltekerésére használatos papírhenger is. A vécépapír üres papírhengerét kibélelhetjük szénával, számos tengerimalac szívesen eljátszik ezzel.

Papírhenger  Ha ketrecük tágasabb, ilyen vagy hasonló tárgyakat ebben is elhelyezhetünk, így többet mozognak. Egy kis kézügyességgel néhány kelléket akár mi is elkészíthetünk, ezáltal vonzóbbá, kellemesebbé tesszük környezetüket.
Függőágy
  Plüssanyagból vagy keményebb vászonbólfüggőágyat készíthetünk. A téglalapformára szabott anyag négy sarkára kötözőt varrunk, s megfelelő magasságban a rácshoz kötjük.
Télen nagyon kedvelt pihenőhely  Az olyan műszőrmével bélelt és zsákformára szabott anyag, melynek egyik vagy mindkét oldalát összevarrjuk (összekapcsoljuk), malacok körében szintén kedvelt. Ilyen búvóhely/pihenőhely kisebb-nagyobb módosítással az állatkereskedésekben kapható, kutyák/macskák számára készült párnából is előállítható.

Etető labda  Az etetőlabdába helyezett zöldféle, zöldség, széna kihúzogatása időt vesz igénybe, felkelti érdeklődésüket, ezzel is gazdagíthatjuk élőhelyüket. Esetleg felmerülő agresszív megnyilvánulásokat is csökkenthetünk azáltal, hogy a ketrecben, a környezetükben különféle tárgyakat, kellékeket váltunk, cserélünk, a kisállatokat új ingereknek kitesszük, természetes kíváncsiságukat éltetjük.
  Unaloműző játékként ketrecükbe egy-két vastagabb faágat is betehetünk, ezeket szívesen megrágják, rágcsálják, folyamatosan növő fogaikat ily módon is koptathatják. A faága(ka)t helyezzük el úgy, hogy ezek a tengerimalac közlekedését ne akadályozzák. Nagyon fontos! Az ágak nem lehetnek vegyszerrel kezeltek, mérgezők! Rágcsálásra kiválóan alkalmas a frissen vágott almafaág, a legtöbb tengerimalac kedveli. Ilyen célra a szőlő metszéséből számazó ágak is megfelelőek. Cseresznye-, barack-, őszibarack- vagy szilvafaágat, ill. vörösszínű fáktól (pl. vörösfenyő) származó ágakat a tengerimalacnak ne adjunk, mert ezek mind mérgezők (!).
  Egyesek kisállataiknak fűzfalombot is adnak, erről azonban tudnunk kell, hogy erősen dugító hatású. Ha szívesen fogyasztja, alkalmanként egy kis adag (!) friss eperfalomb ill. fehér akácfalomb, fehér akácvirág adható a tengerimalacnak.
Rágcsáló forgót, labdát ne!   Tengerimalac ketrecébe sose tegyünk rágcsáló forgót vagy bármilyen labdát, mert ezekkel játszani nem tud! Ilyen forgóban csak megijedne, nagyon félne, és mivel hátgerince törékeny, eltörhetne. A labda szintén veszélyes, mert ha erre véletlenül rálépne, súlyosan megsérülhetne.
A legkedvesebb játék: egy másik tengerimalac, amellyel játszhat!  Vigyázzunk, hogy elektromos huzalok, szobanövények közelébe ne jusson.
  A kölyök tengerimalacok nagyon játékosak. Hangulatuk tetőfokán pattogatott kukoricaként ugrálnak a magasba, a levegőben akár 180o-os hirtelen fordulatot tesznek, majd merőben más helyzetben érnek földet, anyjukat is ugrálásra, jókedvre késztetve. Ezt a mulatságos szökdécselést angol nyelven „pop-corn” ugrálásnak nevezik.
  
A tengerimalac legkedvesebb játéka?
  Egy másik tengerimalac, amellyel játszhat!


Te is kaptál fincsi kajit?Uiiii! Épp az előbb gyűrtem be!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése