2013. június 18., kedd

Szaporodás II. - Hogyan állapíthatnám meg a tengerimalacom nemét?

  A nősténynél minden 15.-től a 17. napig terjedő, 24-48 órás időszakban ovuláció jelentkezik. Ilyenkor kb. 6-12 órára elfogadja a hím közeledését. Ha azt akarjuk, hogy vemhes legyen, s a hím nincs mellette folyamatosan, 3 hétig kell együtt tartanunk egy hímmel, így - egészséges egyedeknél - általában létrejön a fedezés.

  Az ösztruszban lévő nőstény lordózisos pózt vesz fel, a gerincoszlop előrehajlásával, a csípő himbálásával, a vulva felfelé tartásával hívja párzásra a hímet. Ösztrusz idején - mely tengerimalacnál általában este kezdődik és kora reggel tetőzik - a hüvelymembrán feloldódik, és a nyálka elválasztás beindul. Ekkor a fogékony nőstény szokatlanul aktív, és bármely szexuálisan érett hímmel párosodni hajlandó. Az ovuláció kb. 10 órával az ösztrusz beállta után spontánul történik. Párzás alatt a hím berregő hangot hallatt és a nőstény jellegzetes fütyülő hangot ad ki. Az utóbbi, mivel legtöbbször igen magas frekvenciájú *, az emberi fül által nem, vagy csak alig érzékelhető. A természetben e hangjelzés a csoporttagok távoltartására szolgál.
  Közvetlenül a fedeztetés után a hüvelyben vaginális dugó képződik. A hímtől származó vaginális dugó néhány óra, vagy egy nap után kihullik. 
  Fedeztetés után a lordózisos reflex megszűnik.

  * A tengerimalac az 54-50.000 Hz tartományba eső hangrezgéseket érzékeli (forrás: RR Fay, 1988). Az emberi fül által hallható tartomány 20-20.000 Hz (megj.: a határok egyénenként változók, a számok itt megközelítő értékűek).

  vemhesség 59-73 nap (általában 68 nap), és egy alomnál átlagban 3-5 kölyök születik.

  A nőstény tengerimalac vemhessége idején C-vitaminban gazdag étrendet igényel, ebben az időszakban C-vitamin-szükséglete az egészséges, de nem vemhes tengerimalac C-vitamin-szükségletének kétszerese. Vemhessége utolsó két hetében és szoptatása első hetében ajánlott a kalciumban gazdag élelem (pl. lucernaszéna) adagolása. Ugyanakkor vemhessége idején nemigen vesszük kézbe, nyugodt körülményeket biztosítunk a számára, vigyázunk arra, hogy el ne hízzon, lehetőleg minél többet mozogjon (!), a helyiség hőmérséklete megfelelő legyen, itatójában mindig elegendő és friss víz legyen stb. Így elkerülhető avemhességi toxikózis, mely ritkán és kevés sikerrel gyógyítható.
  Fontos!
    Minden olyan (hirtelen és/vagy gyökeres) változást, mely stresszt eredményezhetne, kerüljünk.
    Nagyon jó megoldás a vemhes nőstényt tengerimalac(ok) társaságában tartani, mert így nem lesz elszigetelve, nem unatkozik, többet mozog, jobb az étvágya.
    Ha több tengerimalacunk van, a nőstények társasága a legjobb, mert ezek a fialás után is vele maradhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése